Conservarea Biologica a Rezervatiei Naturale



O alta arie a proiectului a fost identificata ca fiind problema tot mai mare a insectelor parazite ("mustile negre" in romana), care a obligat Romsilva sa defrişeze multe regiuni din RNC. Bioindustria romaneasca in cooperare cu Universitatea Iaşi a realizat cu succes măsurători biologice pentru a opri sau reduce extinderea paraziţilor. Ar fi potrivit si natural pentru Proiect sa susţină impreuna cu părţile sus-mentionate acesta munca in RNC.
In final, este nevoie ca grija, participarea si responsabilitatea pentru RNC sa fie realizate practic, in acord cu Convenţia Aarhus (Capitolul 1.3 Cadrul legal).
Urmând campaniile iniţiale de conştientizare de pe parcursul Fazei I, ar trebui pregătita si implementata o campanie vasta de conştientizare privind mediul, care sa se desfăşoare in scoli si universităţi.
Necesităţile expuse mai sus întrevăd o a doua faza de susţinere a RNC. Principalul punct este văzut ca fiind dezvoltarea unui management efectiv Ia nivelurile executiv si consultativ, care sa permită punerea in practica a celor declarate de Convenţia Aarhus.
In continuare sunt prezentate doua cai de punere in practica a strategiei proiectului. O posibilitate ar fi aceea de a incerca sa se aplice simultan Convenţia Aarhus in toate laturile ce interesează mediul in România. A doua, cea invocata aici. este sa se aplice Convenţia in totalitate intr-o zona pilot cu semnificaţie speciala si care are o intindere buna pentru dezvoltarea participării publice. RNC este potrivita pentru ambele opţiuni. Urmând proiectul, exemplul organizării si practicii conducerii care a fost dezvoltat in RNC va fi dat institutiior si publicului si in alte zone cu interes pentru mediu din România.
Teoretic, un proiect poate fi propus exclusiv doar pentru imbunatatirea managementului executiv si consultativ al RNC. Totuşi, acest punct nu este considerat ca fiind optim in acest caz. In primul rând, nu s-ar fi menţionat problemele tehnice care necesita atenţia (descrise mai sus), daca RNC n-ar trebui dezvoltata maximal. In al doilea rând, se considera ca trainingurile in management din interiorul proiectului nu si-ar atinge scopul daca proiectul n-ar conţine arii in care noile ablilitati de a conduce nu ar putea fi puse in practica.
De aceea Proiectul propune ca punct principal dezvoltarea unor practici si sisteme de a conduce (incluzând si managementul financiar), care sa răspundă la, si sa incorporeze masuri mai bune pentru participarea si responsabilizarea populaţiei. In continuare, include planificarea si implementarea unor servicii necesare in noile structuri manageriale. Cu alte cuvinte, Proiectul cuprinde atât stabilirea, cat si implementarea unui management imbunatatit, pentru a oferi RNC toate facilităţile de care are nevoie.