Autoritatea Parinteasca


Prin noţiunea de autoritate părintească se desemnează ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi care aparţin egal ambilor părinţi. Instituţia autorităţii părinteşti este tratată în Titlul IV din Codul civil care se completează cu dispoziţiile Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, nr. 272/2004[1]. Ea înlocuieşte instituţia „ocrotim părinteşti din vechea legislaţie (art. 97-112 Codul familiei) care recunoştea drepturile faţa de copil deopotrivă ambilor părinţi, indiferent dacă acel copil este din căsătorie, din afară căsătoriei sau din adopţie..
Definiţia legală a autorităţii părinteşti este cuprinsă în art. 483 Cod civil şi necesită mai multe precizări. În primul rând, legiuitorul a schimbat noţiunea de ocrotire părinteasca prevăzută anterior în Codul familiei cu cea de autoritate părintească[2].
Noţiunea de autoritate este folosită de Codul civil francez începând din anul 1970, când a înlocuit vechea putere paternă existentă în Codul Napoleon de la adoptarea lui.
Înlocuirea a fost justificată prin dorinţa de a revoluţiona această instituţie, astfel că puterea extrem de extinsă a tatălui a fost transformată într-un instrument de realizare a drepturilor copilului, exercitat în mod egal de ambii părinţi. De asemenea, schimbarea formei şi a fondului autorităţii părinteşti a fost impusă de revirimentul pe care drepturile copilului l-au cunoscut în secolul XX, dar şi de faptul că, în documentele adoptate de Consiliul Europei se folosea şi se recomanda folosirea acestei noţiuni.

În ce priveşte ţara noastră, considerăm că înlocuirea noţiunii de ocrotire părintească prevăzută anterior în Codul familiei cu cea de autoritate părintească este nefericită şi nici nu era oportună în acest moment. Susţinem aceasta întrucât sensul cuvântului ocrotire, care înseamnă a lua sub paza, sub protecţia sa, a apăra, a proteja, a ajuta, a sprijini, corespundea mult mai bine cu modul în care această instituţie este privită astăzi, decât cuvântul autoritate.
Acest termen, deşi e mai puţin agresiv decât cel de putere, folosit de legislaţia veche, înseamnă totuşi drept, putere de a da dispoziţii, de a impune cuiva ascultare. Or, tocmai această latură de forţă a instituţiei este în plină schimbare în prezent, tendinţa fiind aceea de a sublinia obligaţiile pe care le au părinţii faţă de copil, de a întări poziţia copilului prin consacrarea interesului său ca singura finalitate a acţiunilor părinteşti şi de a asocia pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
Susţinem că schimbarea nu este nici oportună, întrucât unele organisme europene încearcă înlocuirea termenului autoritate cu cel de responsabilitate părinteasca, astfel că, dacă se dorea o schimbare, aceasta trebuia făcută în acest sens.
În al doilea rând, trebuie să recunoaştem definiţiei analizate modul complet^ şi lipsit de echivoc în care este redactată[1].


[1] Emese Florian, Protectia drepturilor copilului, editia 2, Ed. CH. Beck, 2007,p.131

[1] M. Of. nr. 557 din 23 iunie 2004.
[2] Dan Lupascu, Dreptul familiei - Editia a IV-a, amendata si actualizata (iulie 2009), Ed. Universul Juridic, 2009,p.191