Casatoria Notiune Conditii de Fapt Conditii de Drept


Constituţia României nu prevede acest drept fundamental al bărbatului şi al femeii. În schimb, art. 259 alin. (2) C. civ[1]. Stipulează expressis verbis că bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.
Fiind un drept fundamental, căsătoria se prezintă ca o posibilitate legală pentru persoana fizică. Drept urmare, persoană are libertatea să se căsătorească sau nu şi, dacă s-a căsătorit, poate pune capăt oricând căsătoriei pe calea divorţului.
În opinia noastră, acest drept este fundamental, nepatrimonial, absolut (opozabil erga omnes), inalienabil şi imprescriptibil extinctiv.
Ca oricare alt drept fundamental, dreptul persoanei fizice de a se căsători se bucură de ocrotirea generală prevăzută de Constituţie pentru toate drepturile, dar şi de o ocrotirea specială prin numeroase dispoziţii legale speciale.
Dreptul persoanei de a se căsători este de natură civilă, chiar dacă, pentru exercitarea lui, legea impune respectarea unor solemnităţi desfăşurate în faţa ofiţerului de stare civilă, care este un reprezentant al autorităţii administraţiei publice locale. Pledează pentru natura civilă a căsătoriei, mai ales, împrejurarea că dreptul persoanei de a se căsători este înscris în art. 23 paragr. 2 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice. Evident, acest pact reglementează două categorii de drepturi, adică drepturi civile şi drepturi politice. Neîndoielnic, fiind exclus că dreptul persoanei de a se căsători să fie un drept de natură politică, rezultă cu certitudine că este de natură civilă.

B.         Căsătoria ca act juridic sui generis de natură civilă

Actul juridic al căsătoriei reprezintă acordul de voinţă dintre un bărbat şi o femeie cu scopul de a da naştere, între ei, la raporturi juridice de familie, adică de a deveni soţi unul faţă de celălalt. Actul juridic al căsătoriei presupune, în primul rând, consimţământul valabil al viitorilor soţi.
Actul juridic al căsătoriei este consecinţa exercitării de către bărbat şi femeie, ajunşi la vârsta nubilă, a dreptului lor fundamental de a se căsători.
Acordul de voinţă al viitorilor soţi de a întemeia o familie nu înseamnă că aceştia au libertatea discreţionară de a stabili, pe cale convenţională, conţinutul raporturilor morale şi patrimoniale dintre ei, ci, dimpotrivă, faptul că au convenit să supună aceste raporturi dispoziţiilor legale ce incumbă calităţii de soţ. Altfel spus, actul juridic al căsătoriei este un act juridic-condiţie[2].


Keywords:
lucrare de licenta casatoria notiune conditii de fapt conditii de drept, lucrare de diploma casatoria notiune conditii de fapt conditii de drept, lucrare licenta casatoria notiune conditii de fapt conditii de drept, lucrare disertatie casatoria notiune conditii de fapt conditii de drept




[1]  ,  T. Bodoaşcă, Unele aspecte critice sau controversate în legislaţia şi doctrina românească din domeniul dreptului familiei, în „Dreptul” nr. 3/2004, p. 106-109.
[2]  , D. Cosma, Teoria generală a actului juridic civil..., op. cit., p. 55-56; Gh. Beleiu, Drept civil român. Introducere în dreptul civil. Subiectele dreptului civil, ed. a Vll-a, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2001, p. 135.