Incheierii Casatoriei din Perspectiva Noului Cod Civil


În conţinutul ordinii publice intră şi normele juridice consacrate condiţiilor pentru încheierea căsătoriei.
În al doilea rând, se impune a se preciza că familia presupune existenţa soţilor, adică a unui bărbat şi a unei femei care, ajunşi la vârsta nubilă, exercitându-şi dreptul fundamental de a se căsători, consimt să încheie actul juridic al căsătoriei, în condiţiile prevăzute de lege.
Cerinţa ca soţii să fie de sex diferit rezultă implicit din reglementările internaţionale enumerate mai sus şi, în prezent, este stipulată de actualul Cod civil.
Spre exemplu, art. 16 paragr. 1 şi 3 din Declaraţia universală a drepturilor omului sau art. 23 paragr. 1 şi 2 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, referindu-se, în acelaşi context, atât la dreptul bărbatului şi al femeii de a se căsători şi de a întemeia, astfel, o familie, cât şi la împrejurarea că familia este elementul natural şi fundamental al societăţii, au în vedere numai căsătoria firească, încheiată între un bărbat şi o femeie şi, nicidecum căsătoria între persoane de acelaşi sex.
În context, facem precizarea că, în sistemul de drept intern al României, sub imperiul Codului familiei, a existat o adevărată ambiguitate în legătură cu interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex[1].
În prezent, această situaţie a fost eliminată de o serie de dispoziţii ale Codului civil. Astfel, art. 258 alin. (3) C. civ. Prevede că, prin soţi, se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie. Şi alte texte ale actualului Cod civil pot fi analizate în sensul că, în prezent, căsătoria se poate încheia numai între un bărbat şi o femeie, şi anume: art. 259 alin. (2), potrivit căruia bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie; art. 271, în temeiul căruia căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora; art. 293 alin. (1), care declară nulă absolut, printre altele, căsătoria încheiată între alte persoane decât un bărbat şi o femeie.
În al treilea rând, familia cuprinde şi copiii soţilor, rezultaţi din căsătoria dintre ei ori din adopţie.
Într-adevăr, după cum am precizat deja, art. 48 alin. (1) din Constituţie se referă la faptul că familia se bazează, printre altele, pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. Deci, potrivit textului constituţional, copiii, atunci când există, fac parte din familie. Altfel spus, copiii, la fel ca şi soţii, sunt membri de drept comun ai familiei.
Termenul „copil” trebuie înţeles în sensul lui juridic, dedus din dispoziţiile art. 4 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului [2]şi din cele ale art. 1 din Convenţia cu privire la drepturile copilului. Astfel, potrivit art. 4 lit. a) din Legea nr. 272/2004, copilul este persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nu are capacitate deplină de exerciţiu, în condiţiile legii[3]. Altfel spus, este copil persoana minoră necăsătorită.
Facem precizarea că, potrivit art. 38 şi art. 39 C. civ., de principiu, persoana dobândeşte capacitatea deplină de exerciţiu la data la care devine majoră, adică la împlinirea vârstei de 18 ani şi, prin excepţie, minorul care se căsătoreşte dobândeşte capacitatea deplină de exerciţiu de la data încheierii căsătoriei.
Aproximativ la fel este definit termenul copil şi de art. 3 lit. g) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei[4]. Astfel, conform acestui text, copilul este persoana care nu a
Împlinit vârsta de 18 ani „sau” nu a dobândit capacitate deplină de exerciţiu, în condiţiile legii
ISJL)[5].
Lato sensu, termenul „copil” desemnează persoana, indiferent de vârstă, care şi-a stabilit legătura de filiaţie faţă de o anumită persoană.
În al patrulea rând, faţă de referirea art. 48 alin. (1) din Constituţie numai la soţi şi la copiii lor, pentru ca şi alte persoane să facă parte din familie se impune existenţa unei dispoziţii legale în acest sens.
Din analiza unor texte legale consacrate conţinutului juridic al noţiuni de familie, analiză ce o vom realiza în partea a doua a acestei secţiuni, apreciem că includerea altor persoane în familie are ca temei de fapt, de regulă, legătura de rudenie sau de afinitate ce există între acestea şi unul dintre soţi.

keywords:lucrare de licenta procedura administrativa a incheierii casatoriei din perspectiva noului cod civil, lucrare de diploma procedura administrativa a incheierii casatoriei din perspectiva noului cod civil, lucrare licenta procedura administrativa a incheierii casatoriei din perspectiva noului cod civil, lucrare disertatie procedura administrativa a incheierii casatoriei din perspectiva noului cod civil





[1]  ,  T. Bodoaşcă, Aspecte critice sau controversate din legislaţia şi doctrina românească cu privire la condiţiile încheierii căsătoriei, în „Dreptul” nr. 5/2004, p. 129 şi urm.
[2]  Legea nr. 272/2004 a fost publicată în M. Of. nr. 557 din 23 iunie 2004. Convenţia a fost adoptată de Adunarea Generală a O.N.U. la 21 noiembrie 1989. România a ratificat această convenţie prin Legea nr. 18/1990 (publicată în M. Of. nr. 109 din 28 septembrie 1990).
[3]  Dispoziţiile art. 4 lit. a) din Legea nr. 272/2004 sunt mai restrictive decât cele ale art. 1 din Convenţia O.N.U. cu privire la drepturile copilului. Intr-adevăr, potrivit acestora, prin copil se înţelege orice fiinţă sub vârsta de 18 ani, cu excepţia cazurilor când, în baza legii aplicabile copilului, majoratul este stabilit sub această vârstă.
[4] Legea nr. 273/2004 a fost publicată în M. Of. nr. 557 din 23 iunie 2004 şi republicată în nr. 788 din 19 noiembrie 2009. începând cu data de 1 octombrie 2011, potrivit art. 230 lit. y) din Legea nr. 71/2011, au fost abrogate art. 1, art. 5-13, art. 16, art. 18 alin. (2) teza I, art. 56 alin. (l)-(4), art. 57, art. 59-63 şi art. 65 din Legea nr. 273/2004.Facem precizarea că, iniţial, Legea nr. 273/2004 a fost denumită „privind regimul juridic al adopţiei”. Actuala denumire a fost stabilită de art. 50 pet. 1 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (publicată în M. Of. nr. 365 din 30 mai 2012). Noua denumire a Legii nr. 273/2004 a fost impusă de faptul că, în prezent, „regimul juridic al adopţiei” este reglementat de art. 451-482 C. civ. şi, urmare modificărilor suferite, această lege cuprinde numai norme de procedură în legătură cu încuviinţarea adopţiei.
[5]  Semnalăm că cele două texte legale, deşi se referă la aceleaşi cerinţe, le instituie diferit. Astfel, art. 4 lit. a) din Legea nr. 272/2004 le prevede cumulativ, iar art. 3 lit. g) din Legea nr. 273/2004 alternativ. Fără a dezvolta aici, opiniem că soluţia juridică corectă este cea dată de textul Legii nr. 272/2004. într-adevăr, art. 3 lit. g) din Legea nr. 273/2004 este formulat greşit, deoarece prima ipoteză alternativă permite să fie considerat copil şi persoana minoră căsătorită, împrejurare care contravine dispoziţiilor art. 39 C. civ.