Drepturile si Indatoririle Parintesti



Copilul din căsătorie. Copilul rezultat din căsătorie este copilul născut sau conceput pe durata căsătoriei părinţilor săi. Căsătoria durează între momentul încheierii sale - care este acela în care ofiţerul de stare civilă constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege pentru încheierea căsătoriei şi îi declară căsătoriţi pe cei doi soţi - şi acela în care căsătoria fie încetează prin moartea unuia dintre soţi, fie se desface urmare a admiterii acţiunii de divorţ, fie se desfiinţează, datorită unor cauze de nulitate absolută sau relativă, prin hotărâre judecătorească'.
            În cazul morţii unuia dintre soţi, data de la care încetează căsătoria este data la care a survenit decesul în ipoteza morţii fizic constatate, respectiv data stabilită prin hotărâre judecătorească în cazul declarării judecătoreşti a morţii unuia dintre soţi. întrucât data morţii stabilită prin hotărâre judecătorească poate fi ulterior rectificată, copilul care în raport de prima dată a morţii avea calitatea de copil din căsătorie fiind conceput înainte de această dată poate să devină copil din afara căsătoriei dacă noua dată a morţii este anterioară momentului concepţiunii sale. De asemenea, copilul din afara căsătoriei poate să devină copil din căsătorie dacă se stabileşte o nouă dată a morţii, ulterioară primei date a morţii, iar în raport de noua dată a morţii concepţiunea acestuia se situează sub durata căsătoriei.
            Dacă intervine divorţul, va avea calitatea de copil din căsătorie copilul născut sau conceput până la momentul rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care s-a pronunţat divorţul, întrucât acesta este momentul de la care căsătoria încetează să mai fiinţeze.
            În situaţia în care căsătoria se desfiinţează, hotărârea judecătorească de constatare a nulităţii ori de anulare a acesteia produce efecte retroactive ca şi cum nu s-ar fi încheiat. în privinţa copiilor rezultaţi tini căsătoria desfiinţată, legiuitorul stabileşte însă că declararea nulităţii căsătoriei nu are nicio urmare, aceştia păstrându-şi situaţia de copii din căsătorie (art. 23 alin. 2 Codul familiei). în consecinţă, copilul născut sau conceput până la rămânerea definitivă a hotărârii 11klecătoreşti de declarare a nulităţii sau de anulare a căsătoriei va avea calitatea de copil din căsătorie.
b)         Copilul din afara căsătoriei. Copilul din afara căsătoriei este ccl conceput şi născut fără ca părinţii săi să fi fost ori să fie căsătoriţi uimi cu celălalt. Copil din afara căsătoriei poate deveni şi copilul născut în timpul căsătoriei dacă a fost admisă acţiunea în tăgada paternităţii. A tăgădui paternitatea unui copil înseamnă a răsturna, pe cale judecătorească, prezumţiile de paternitate stabilite de lege în privinţa copiilor din căsătorie în temeiul cărora copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei (art. 53 alin. 1 Codul familiei), iar cel născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea sa a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie (art. 53 alin. 2 Codul familiei). Dacă mama încheie o nouă căsătorie şi înainte de împlinirea a 300 de zile de la încetarea, desfacerea sau desfiinţarea căsătoriei anterioare dă naştere unui copil, există un conflict de paternitate între soţul mamei din prima căsătorie şi soţul mamei din a doua căsătorie în cursul căreia s-a născut copilul. Con- llictul se soluţionează în sensul că soţul mamei din a doua căsătorie este tatăl copilului.
            Dacă soţul mamei din cea de-a doua căsătorie tăgăduieşte cu succes paternitatea, copilul nu dobândeşte statutul juridic al copilului din afara căsătoriei întrucât operează prezumţia de paternitate faţă de fostul soţ al mamei. Dacă şi acesta din urmă dovedeşte, prin orice mijloc de probă, că nici el nu este tatăl copilului, răsturnând astfel prezumţia de paternitate care funcţionează împotriva sa, copilul devine retroactiv din afara căsătoriei.
            Copilul din afara căsătoriei beneficiază de ocrotire din partea părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia, iar dacă filiaţia a fost stabilită faţă de ambii părinţi, sarcina ocrotirii sale revine amândurora.
c)                  Copilul adoptat. în cazul copilului adoptat, ocrotirea acestuia se înfăptuieşte în raporturile lui cu părintele adoptator, sau cu părinţii adoptatori în cazul în care copilul este adoptat, simultan sau succesiv, de către soţ şi soţie, întrucât legea prevede că prin adopţie se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat (art. I şi art. 56 alin. 2 din Legea nr. 273/2004), iar adoptatorul are (aţă de copilul adoptat drepturile şi îndatoririle părintelui firesc faţă de copilul său (art. 57 alin. 1 din aceeaşi lege).


Keywords:lucrare de licenta Drepturile si Indatoririle Parintesti, lucrare de diploma Drepturile si Indatoririle Parintesti, lucrare licenta Drepturile si Indatoririle Parintesti, lucrare disertatie Drepturile si Indatoririle Parintesti