Conventia Matrimoniala


Potrivit dispoziţiilor art. 279 Cod civil, localitatea în care se va încheia căsătoria este determinată de domiciliul sau de reşedinţa oricăruia dintre viitorii soţi. Domiciliul sau reşedinţa acestora se dovedeşte cu actele de identitate ale celor care vor să se căsătorească; reşedinţa se dovedeşte cu viza de flotant înscrisă în actul de identitate. Prin excepţie, căsătoria se poate celebra, cu aprobarea primarului, de către un ofiţer de stare civilă de la o altă primărie decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii soţi, cu obligativitatea înştiinţării primăriei de domiciliu sau de reşedinţă a viitorilor soţi, în vederea publicării.
            În ceea ce priveşte locul încheierii căsătoriei, dispoziţiile art. 279 alin. (1) şi art. 287 Cod civil prevăd că soţii sunt obligaţi a se prezenta, împreună, la sediul primăriei (din localitatea determinată potrivit celor de mai sus). în cazurile prevăzute de lege, căsătoria poate fi încheiată şi în afara sediului serviciului de stare civilă.
            De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 8 din Legea nr. 119/1996 privitoare la actele de stare civilă, dacă viitorii soţi au cetăţenie română, căsătoria poate fi încheiată şi la bordul navei sub pavilion românesc, aflată într-o călătorie în afara graniţelor ţării. în acest din urmă caz, comandantul navei este îndrituit a acorda, pentru motive temeinice, dispensa de termen. La sosirea în ţară, comandantul este obligat să trimită o copie certificată de pe înregistrarea făcută, prin căpitănia portului de înscriere a navei, organului local al administraţiei publice competent, respectiv cel al sectorului 1 Bucureşti.
            Căsătoria nu se poate încheia la bordul unei aeronave, întrucât orice fel de călătorie cu acest mijloc de transport durează puţin, iar încheierea căsătoriei, în aceste condiţii, nu-şi găseşte justificarea celerităţii.

În conformitate cu dispoziţiile art. 280 Cod civil, cei care vor să se căsătorească trebuie să facă, la primăria unde urmează a se încheia căsătoria, o declaraţie de căsătorie, prin aceasta exprimându-se voinţa, din partea amândurora, de a încheia căsătoria. Declaraţia de căsătorie se face în scris şi nu va putea fi dată prin reprezentare, ci numai personal.
            Declaraţia de căsătorie trebuie să cuprindă:
-           manifestarea de voinţă a declaranţilor că vor să se căsătorească;
-           identificarea fiecăruia prin datele personale;
-           declaraţia viitorilor soţi, în sensul că nu există niciun impediment legal la căsătorie dintre cele prevăzute de dispoziţiile art. 273-276 Cod civil;
-           declaraţia acestora privind numele pe care doresc a-1 purta în timpul căsătoriei şi regimul matrimonial ales;
-           declaraţia viitorilor soţi că au luat cunoştinţă de starea sănătăţii lor în mod reciproc;
-           indicarea locului unde se va încheia căsătoria în situaţia în care declaraţiile au fost făcute în localităţi diferite.
            De regulă, declaraţia de căsătorie se întocmeşte de către cei care vor să se căsătorească la primăria unde urmează a se încheia căsătoria şi care poate fi, la alegere, cea al domiciliului sau al reşedinţei oricăruia dintre viitorii soţi. Prin excepţie şi cu aprobarea primarului, căsătoria se poate încheia şi în altă localitate. Potrivit dispoziţiilor art. 287 alin. (2) Cod civil, căsătoria se va putea încheia şi în afara sediului
            Raporturile personale pe care căsătoria le generează sunt esenţiale pentru familie, dar nu credem că aceasta îndreptăţeşte opinia, exprimată în literatura de specialitate[1] , potrivit căreia raporturile patrimoniale dintre soţi ar fi juridiceşte subordonate celor personale sau un accesoriu al acestora[2] .
            Ambele categorii de raporturi sunt reglementate de sine stătător, ele fiind generate deopotrivă de actul juridic al căsătoriei.

Keywords: lucrare de licenta Conventia Matrimoniala, lucrare de diploma Conventia Matrimoniala, lucrare licenta Conventia Matrimoniala, lucrare disertatie Conventia Matrimoniala


[1] P. Filipescu, A.I. Filipescu, Tratat..., op. cit., p. 41.
[2] O.G. nr. 41/2003 privitoare la dobândirea şi schimbarea, pe cale administrativă, a numelui, a se vedea E. Chelaru, Privire critică asupra noii reglementări a numelui, Dreptul nr. 7/2003, p. 5-17.