Actele de Procedura si Termenele Procedurale


În dreptul civil, noţiunea de ” act ” are accepţiuni diferite. În primul rând desemnează o operaţie juridică ( de exemplu: căsătoria, donaţia); alteori, reprezintă un mijloc de constatare, de dovadă a unei operaţii juridice ( de exemplu: înscrisul probator al contractului de donaţie).
În procedura civilă ,prin ”act” se înţelege ,de obicei, actul de procedură .Acesta poate fi o cerere de chemare în judecată ,întâmpinare ,cerere reconvenţională ,citaţie şi altele.
 C. proc. civ.  român utilizează noţiunea de ”act de procedură”, dar nu o defineşte. Legiuitorul foloseşte această noţiune cu înţelesul de înscris menit a constata îndeplinirea unor forme de procedură( de exemplu, în art. 94, 96, 104, 105, 106), dar şi cu sensul de ” document ”, adică înscris care nu se efectuează, de regulă, în faţa instanţei( de exemplu, în ar. 112, 138, 176, 583 )[1].
Conceptul de act procedural evocă ideea unei manifestări de voinţă făcute în vederea producerii unor efecte juridice. Această caracteristică este, însă, comună oricărui act juridic.
O definiţie care a fost preluată de mulţi autori aparţine lui I. Stoenescu în ” Procesul civil” şi este formulată astfel: constituie act de procedură ” orice act făcut în cursul şi în cadrul procesului civil de către instanţa de judecată şi ceilalţi participanţi la proces, legat de activitatea procesuală a acestora ”[2].
Literatura şi practica de drept procesual civil utilizează, cu valoare de echivalenţă, termenii de ”act de procedură ”, ” act procesual ” şi ”act procedural ”. Legislaţia penală face o separare clară între aceste noţiuni.
Prin ” act procesual ” se înţelege instrumentul juridic prin care sunt exercitate drepturile, prerogativele şi facultăţile organelor juridice şi a subiecţilor procesuali. Prin ” act procedural ” este desemnat mijlocul juridic prin care se aduce la îndeplinire sarcina ce decurge prin actele şi măsurile procesuale intervenite în cursul procesului penal.
Actele procedurale implică existenţa prealabilă a actelor procesuale caracterizându-se ca acte derivate din acestea[3].
Constituie acte procesuale: dispunerea începerii urmăririi penale, a clasării, a neînceperii urmăririi penale, etc., iar acte procedurale: întocmirea unei ordonanţe, emiterea unei citaţii, redactarea rechizitoriului, etc.
În dreptul comparat, majoritatea legislaţiilor procesuale nu conţin o definiţie a actului de procedură. Totuşi, unele legislaţii oferă indicii referitoare la definirea acestuia.  C. proc. civ.  francez din anul 1975[4] face distincţie între nulităţile determinate de neregularităţi de fond şi de formă ( art. 117-121 ).
În alte legislaţii se prevede în mod expres că manifestarea de voinţă reprezintă o componentă a actului procedural. De exemplu,  C. proc. civ.  brazilian: ” Actele părţilor reprezintă declaraţii unilaterale sau bilaterale de voinţa, ce determină de îndată constituirea, modificarea sau stingerea drepturilor procesuale ”[5].
O caracteristică a actelor de procedură este complexitatea acestora, adică declanşează activitatea mai multor participanţi[6]. De exemplu, citaţia prin care un martor este chemat în faţa instanţei este actul de procedură ce cuprinde activitatea instanţei de judecată, a părţilor din proces, a agentului care o înmânează, precum şi a persoanei chemate în faţa instanţei în această calitate.
O a doua caracteristică a actelor de procedură este aceea că se întocmesc succesiv. De exemplu, cererea de chemare în judecată este actul de procedură care declanşează procesul şi nici un alt act nu poate fi îndeplinit înaintea acestuia.
A treia caracteristică a actelor de procedură se referă la independenţa acestora care este relativă. Astfel, de exemplu, hotărârea instanţei prin care se pune capăt judecăţii, deşi pare un act independent, în realitate este opera întregii activităţi procesuale a tuturor participanţilor sintetizând conţinutul celorlalte acte.



[1] O. Ungureanu, Actele…, op. cit., p. 12
[2] V. M. Ciobanu, op. cit, p. 455 (citat în continuare Tratat...); V. Daghie, I. Apostu, E. Guriţă,  Elemente de procedură civilă şi administrativă, Ed. Naţional, Bucureşti,1999, p. 81; I. Leş, Tratat de drept procesual civil, vol.I, Ed. Lumina Lex, Bucureşti,2001, p. 243
[3] F. Măgureanu, Drept procesual civil, Ed.All Beck, 2001, p. 152; O. Ungureanu, Actele...,op. cit., p. 13-14
[4] I.Leş, Comentariile Codului de procedură civilă, vol. I, Ed. All Beck, 2001, p. 221
[5] Ibidem
[6] Ghe.Durac, D.Radu, Drept procesual civil, Ed. Junimea, Iaşi, 2001, p. 199