Actul Juridic Civil


Consideraţii generale
Noţiunea de formă a actului juridic civil

Prin forma actului juridic civil se înţelege modalitatea de exteriorizare a manifestării de voinţă, făcută cu intenţia de a crea, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.
Pe lângă această accepţiune restrânsă, expresia „forma actului juridic civil” poate avea şi un sens larg, desemnând trei cerinţe de formă: forma cerută pentru însăşi validitatea actului juridic (forma ad validitatem sau ad solemnitatem)-, forma cerută pentru probarea actului juridic (forma ad probationem); forma cerută pentru opozabilitatea actului juridic faţă de terţi.

Principiul consensualismului

Privită în înţelesul ei restrâns, forma actului juridic civil este guvernată de principiul consensualismului, care, la rândul lui, reprezintă o aplicare în această materie a principiului libertăţii actelor juridice civile (principiul autonomiei de voinţă).
Prin principiul consensualismului se înţelege acea regulă de drept potrivit căreia simpla manifestare de voinţă este nu numai necesară, ci şi suficientă pentru ca actul juridic civil să ia naştere în mod valabil sub aspectul formei care îmbracă manifestarea de voinţă făcută în scopul de a produce efecte juridice. în alte cuvinte, pentru a produce efecte juridice civile, manifestarea de voinţă nu trebuie să îmbrace o formă specială.
În legislaţia actuală, există o consacrare expresă, cu caracter general, a acestui principiu în art. 1178 C.civ. potrivit căruia „contractul se încheie prin simplul acord de voinţe al părţilor dacă legea nu impune o anumită formalitate pentru încheierea sa valabilă”.
De asemenea, acest principiu este consacrat în mod expres pentru anumite acte juridice civile, precum contractul de vânzare [art. 1674 C.civ., conform căruia „cu excepţia cazurilor prevăzute de lege ori dacă din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul încheierii contractului, chiar dacă bunul nu a fost predat ori preţul nu a fost plătit încă”] sau, mai larg, contractele translative de drepturi reale [art. 1273 alin. (1) teza I C.civ. care dispune că „drepturile reale se constituie şi se transmit prin acordul de voinţă al părţilor, chiar dacă bunurile nu au fost predate, dacă acest acord poartă asupra unor bunuri determinate, ori prin individualizarea bunurilor, dacă acordul poartă asupra unor bunuri de gen”].
Fiind vorba de un principiu, înseamnă că excepţiile trebuie să fie expres şi limitativ prevăzute de lege.

Prin forma pentru valabilitatea actului juridic civil se înţelege acea condiţie de validitate, esenţială şi specială, care constă în necesitatea îndeplinirii formalităţilor prestabilite de lege, în lipsa cărora actul juridic civil nu s-ar putea naşte în mod valabil.
În ceea ce ne priveşte, apreciem că forma ad validitatem poate să fie nu numai legală, ci şi voluntară, deci nu ar trebui exclusă posibilitatea părţilor actului juridic de a ridica, prin voinţa lor, forma unui act juridic care, potrivit legii, nu este solemn, la rangul de condiţie esenţială pentru încheie- ioa valabilă a actului juridic respectiv. Spre exemplu, părţile se înţeleg cu privire la încheierea unui contract (pentru care legea nu ar pretinde forma ud validitatem), stabilind drepturile şi obligaţiile ce constituie efectele ncestuia, însă mai convin că respectivul contract va fi considerat valabil încheiat numai din momentul întocmirii lui în formă autentică. Desigur că, In baza principiului libertăţii actelor juridice, părţile, prin acordul lor de voinţă, expres sau tacit [art. 1242 alin. (2) C.civ.], ar putea renunţa ulterior III forma pe care o stabiliseră iniţial. De asemenea, ar fi posibil să so facă n ofertă în vederea încheierii unui contract pentru care legea nu cori forma ad validitatem, dar ofertantul să stipuleze că simpla acceptare a ofertei nu este suficientă, ci contractul trebuie încheiat în formă autentică.
Instituirea formei necesare pentru însăşi valabilitatea actului juridic civil se bazează pe următoarele raţiuni: atenţionarea părţilor asupra importanţei deosebite pe care o au anumite acte juridice pentru patrimoniul celui care le face sau pentru patrimoniile celor care le fac (de exemplu, în cazul donaţiei, al renunţării exprese la succesiune etc.); asigurarea libertăţii şi certitudinii consimţământului (cum este cazul testamentului); exercitarea unui control al societăţii, prin organele statului, cu privire la actele juridice civile care prezintă o importanţă ce depăşeşte cadrul strict al intereselor părţilor (de exemplu, în cazul contractului prin care se înfiinţează o societate cu personalitate juridică, al convenţiilor care strămută sau constituie drepturi reale ce urmează a fi înscrise în cartea funciară etc.).