Apelul in Procesul Civil


Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă[1] a schimbai modul de reglementare a căilor de atac. Înainte de a fi consacrate articole distincte pentru fiecare cale de atac, sunt prevăzute dispoziţii care sta bilesc cadrul general al exercitării căilor de atac.
Spre deosebire de Codul de procedură anterior, fiecare articol are un titlu care desemnează reglementarea la care se referă. Articolele consacrate dispoziţiilor generale ale căilor de atac sunt cuprinse în art. 456-465 NCPC. Căile de atac în NCPC
În art. 456 NCPC sunt enumerate căile de atac şi natura lor juridică, astfel încât reiese că singura cale de atac ordinară este apelul, iar căile extraordinare de atac sunt recursul, contestaţia în anulare şi revizuirea.
Pentru a se evita promovarea unor căi de atac neprevăzute de lege, cum s-a întâmplat anterior, art. 457 consacră principiul legalităţii căii de atac, prevăzând că hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei.[2]
Aceasta înseamnă că, şi dacă în dispozitivul hotărârii instanţa de judecată ar indica în mod greşit calea de atac sau termenul în care se exercită, solicitantul nu va beneficia decât de calea de atac pe care legea o recunoaşte pentru respectivul litigiu şi nu cel stabilit nelegal de către instanţa de judecată.
Dacă cel care exercită calea de atac prevalându-se de menţiunile greşite pierde calea de atac sau termenul, nu va putea invoca aceste aspecte în favoarea sa, prevederea legală este în acest sens că menţiunea Inexactă din cuprinsul hotărârii cu privire la calea de atac deschisă contra Acesteia nu are niciun efect asupra dreptului de a exercita calea de atac prevăzută de lege.
Dacă instanţa de judecată este sesizată cu o cale de atac neprevăzută de lege, va pronunţa soluţia de respingere ca inadmisibilă a acestei căi de muc, şi aceasta chiar în considerarea menţiunii inexacte din cuprinsul hotărârii cu privire la calea de atac.
Deoarece nu este permis Instanţei de judecată să creeze căi de atac neprevăzute de lege .
În acest caz, hotărârea pronunţată de instanţa de control judiciar va fi comunicată, din oficiu, tuturor părţilor care au luat parte la judecata în care s-a pronunţat hotărârea atacată.
Comunicarea din oficiu urmăreşte să creeze posibilitatea ca de la această dată să înceapă să curgă, dacă este cazul, termenul pentru exercitarea căii de atac prevăzute de lege.
Această prevedere este menită să acorde posibilitatea de a exercita calea de atac care este legal prevăzută, însă doar dacă nu a expirat între timp termenul pentru respectiva cale de atac, deoarece numai în această situaţie s-ar mai putea promova o cale de atac.
Practica judiciară a fost confruntată frecvent cu situaţia ca promovarea căii de atac să fie realizată de persoane care ar fi fost interesate în litigiu, dar nu au dobândit calitatea de parte, astfel că pentru a stopa conduitei abuzivă a acestor persoane sunt stabilite în art. 458 NCPC subiectele căilor de atac.[3] În acest sens, căile de atac pot fi exercitate numai de părţile aflate în proces care justifică un interes, în afară de cazul în care, potrivit legii, acest drept îl au şi alte organe sau persoane.
Este vorba de acele situaţii în care legea prevede expres calitate procesuală unor organisme sau instituţii care pot acţiona în numele membrilor săi sau în calitate de reprezentant al unor persoane.


[1] M.Of. nr. 485 din 15 iulie 2010.
[2] L. Dănilă Cătună, Drept procesual civil. Partea generală, ed. a 4-a, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2011,p.210
[3] E. Oprea, Instituții de drept procesual civil, vol. I și II, Ed. Universul Juridic, București, 2010,p.232