Clasificarea Bunurilor Obiect Juridic a Raportului Civil


În literatura de specialitate nu există un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte definirea dreptului subiectiv civil. în ceea ce ne priveşte, vom defini dreptul subiectiv civil ca fiind posibilitatea subiectului activ, în Urnitele normelor juridice civile, de a avea o anumită conduită, de a pretinde subiectului pasiv o conduită corespunzătoare, iar, în caz de nevoie, de a solicita concursul forţei coercitive a statului.
            Aşadar, se observă, în primul rând, că dreptul subiectiv civil este o posibilitate (facultate, putere), desigur recunoscută de legea civilă subiectului activ (titularului).
în al doilea rând, dreptul subiectiv civil presupune trei componente, anume:
-           posibilitatea subiectului activ de a avea el însuşi o anumită conduită, în limitele prevăzute de lege;
-           posibilitatea subiectului activ de a pretinde, în limitele stabilite de lege, subiectului pasiv să aibă o conduită corespunzătoare (să dea, să facă ori să nu facă ceva);
-           posibilitatea subiectului activ de a recurge la concursul forţei de constrângere a statului, dacă dreptul este nesocotit sau încălcat.
Este important de reţinut că existenţa dreptului subiectiv civil nu trebuie confundată cu exerciţiul acestuia, deci posibilitatea juridică nu este acelaşi lucru cu posibilitatea materializată (cu efectiva punere în valoare a posibilităţii juridice).


1.2.3.   Clasificarea drepturilor subiective civile
            1.2.3.1.Drepturi subiective civile absolute şi drepturi subiective civile relative

            În literatura de specialitate, de regulă, se arată că această clasificare a drepturilor subiective civile are drept criteriu opozabilitatea lor.
            În ceea ce ne priveşte, apreciem că un asemenea criteriu nu este la adăpost de orice critică, deoarece, ca realitate juridică, orice drept subiectiv civil este, în principiu, opozabil tuturor subiectelor de drept, în sensul că acestea din urmă nu pot să îl nesocotească. De aceea, vom prefera să împărţim drepturile subiective civile în absolute şi relative, după cum titularul dreptului poate să şi-l exercite fără sau cu concursul altei persoane.[1]
            Dreptul subiectiv civil absolut este acel drept în temeiul căruia titularul său poate avea o anumită conduită, fără a avea nevoie de concursul altuia pentru a şi-l exercita.
            În categoria drepturilor subiective civile absolute sunt incluse atât Drepturile nepatrimoniale, cât şi drepturile reale.
            Dreptul absolut prezintă următoarele caractere:
-           numai titularul său este determinat, ca subiect activ al raportului juridic în al cărui conţinut intră, titularul obligaţiei corelative fiind format din toate celelalte persoane, ca subiect pasiv nedeterminat;
-           îi corespunde obligaţia generală şi negativă de a nu i se aduce atingere;
-           obligaţia de a nu îl încălca revine tuturor celorlalte subiecte de drept civil (sau, cum se spune în doctrină, dreptul absolut este opozabil erga om nes).
            Dreptul subiectiv civil relativ este acel drept în temeiul căruia titularul poate să pretindă subiectului pasiv o anumită conduită, fără de care dreptul nu se poate realiza.
            Categoria drepturilor subiective civile relative include toate drepturile de creanţă.
            Dreptul relativ prezintă următoarele caractere:
-           este cunoscut nu numai subiectul activ, ci şi subiectul pasiv;
-           îi corespunde o obligaţie corelativă ce nu are întotdeauna acelaşi conţinut, în sensul că aceasta poate consta fie într-o acţiune (a da sau a face), fie într-o abţinere (a nu face);
-           obligaţia corelativă incumbă numai subiectului pasiv (sau, aşa cum se spune în doctrină, este opozabil numai subiectului pasiv).




[1]  P.M. COSMOVICI, Drept civil. Introducere în dreptul civil, Ed. AII, Bucureşti, 1994, p. 59.