Capacitatea de a Incheia Actul Juridic Civil


În funcţie de modul în care operează, deosebim: incapacităţi ce acţionează de drept (ope legis) şi incapacităţi ce operează ca efect al unei hotărâri judecătoreşti (în această din urmă categorie se includ unele incapacităţi de folosinţă cu caracter de sancţiune, cum ar fi, spre exemplu, decăderea din drepturile părinteşti, precum şi incapacitatea de exerciţiu a persoanei puse sub interdicţie).
            În raport de opozabilitatea lor, distingem: incapacităţi absolute (în sensul că împiedică încheierea valabilă a actului juridic de către incapabil cu orice altă persoană - incapacităţile de exerciţiu şi anumite incapacităţi de folosinţă din Legea nr. 312/2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine) şi incapacităţi relative [în sensul că împiedică încheierea valabilă a actului juridic de către incapabil cu o anumită persoană sau cu anumite persoane - spre exemplu, incapacităţile stabilite de art. 147 alin. (1) C.civ., de art. 990 C.civ., art. 991 C.civ., art. 1653 alin. (1) C.civ., art. 1654 C.civ. etc.].
            După finalitatea lor, incapacităţile civile se împart în: incapacităţi cu caracter de sancţiune (decăderea din drepturile părinteşti, pedepsele civile stabilite de Codul civil în materie succesorală, precum şi incapacităţile civile stabilite de legea penală) şi incapacităţi cu caracter de protecţie sau de ocrotire.
            Într-o altă clasificare, s-ar mai putea deosebi: incapacităţi instituite în considerarea persoanei (intuitu personae) şi incapacităţi instituite în considerarea naturii sau destinaţiei specifice a anumitor bunuri (intuitu rei). Menţionăm, însă, că majoritatea autorilor consideră că interdicţiile de înstrăinare intuitu rei sunt doar cazuri de inalienabilitate, simple restricţii ale dreptului de proprietate, fiind independente de capacitatea persoanei. Fără a intra în amănunte, subliniem doar că nu este lipsită de importanţă calificarea ca incapacitate intuitu rei sau ca inalienabilitate, spre exemplu, prima calificare are drept consecinţă împrejurarea că, în cazul decesului persoanei în considerarea căreia s-a instituit interdicţia, aceasta din urmă dispare, deci moştenitorii vor putea înstrăina bunul şi mai înainte de expirarea termenului prevăzut de lege.
            Nerespectarea incapacităţii de a încheia actul juridic civil atrage sancţiunea nulităţii actului juridic respectiv. Cât priveşte felul nulităţii (absolută sau relativă), vom reţine următoarele:
-           în cazul persoanelor fizice, va interveni nulitatea absolută dacă s-a nesocotit o incapacitate de folosinţă impusă pentru ocrotirea unui interes general, însă va interveni nulitatea relativă dacă actul juridic a fost încheiat cu încălcarea unei incapacităţi de folosinţă instituite pentru ocrotirea unui interes individual sau cu nesocotirea regulilor referitoare la capacitatea de exerciţiu;
-           în cazul persoanelor juridice, lipsa capacităţii de folosinţă şi nerespectarea principiului specialităţii capacităţii de folosinţă de către persoanele juridice fără scop lucrativ atrag sancţiunea nulităţii absolute a actului juridic respectiv [art. 206 alin. (3) C.civ.], iar nerespectarea anumitor dispoziţii privind capacitatea de exerciţiu atrage nulitatea relativă în condiţiile art. 211 C.civ., cu precizarea că, în principiu, nesocotirea regulilor referitoare la realizarea capacităţii de exerciţiu a persoanelor juridice nu se sancţionează cu nulitatea [art. 210 alin. (2) şi art. 218 alin. (2) C.civ.].