Aspectele Juridice si Practice Privind Constituirea si Functionarea Societatilor pe Actiuni


Societatea comercială – instituţie fundamentală a dreptului comercial, îşi identifică originile şi apoi evoluţia în plan legislativ, cu progresul şi dominaţia noului în plan economic, ajungând în zilele noastre la o recunoaştere doctrinară deplină a influenţelor prin crearea unei noi ramuri de drept: dreptul societăţilor comerciale.
În dreptul roman, societatea comercială era de mai multe feluri: societatea tuturor bunurilor prezente şi viitoare ale asociaţilor (societas omnium bonorum), societatea care avea ca obiect un singur lucru (societas unius rei) şi societatea al carei obiect îl formau veniturile (societas questus).
Ceea ce trebuie remarcat este faptul că, indiferent de forma sa, societatea era lipsită de personalitate juridică. Bunurile care formau fondul social erau considerate că aparţin asociaţilor în proprietate, iar nu societăţii, ca patrimoniu distinct al acesteia.
În timp, societatea comercială a apărut ca o soluţie pentru cei care, deşi deţineau mari sume de bani, prin funcţiile lor (clerici, militari), erau incompatibili cu activităţile speculative comerciale. În atare situaţie ei devin asociaţi ai comercianţilor în baza unui contract de command”, prin punerea la dispoziţia lor a unor fonduri de bani sau de marfă, cu condiţia de a participa la împărţirea beneficiilor şi de a suporta riscurile pierderilor în limita respectivelor valori.
În secolul al XVIII-lea apar primele societăţi pe acţiuni. Înfiinţarea acestor societăţi este legată de expansiunile coloniale ale unor ţări maritime, ca Olanda, Anglia şi Franţa. Aceste companii erau constituite pe baza unor patente regale sau concesiuni, cu participarea unui mare număr de posesori de fonduri (regele, curtenii, negustorii etc.). Contribuţiile asociaţilor formau un patrimoniu distinct de cel al asociaţilor care aveau ca titular compania, în calitate de persoană juridică. Pentru prima oară, contribuţiile la formarea patrimoniului, au primit numele de acţiuni”. În ceea ce priveşte riscurile asociaţilor, acestea erau limitate la contribuţiile lor la formarea patrimoniului companiei.
Prima reglementare sistematică şi cuprinzătoare a societăţilor comerciale o reprezintă Codul comercial francez din 1807. El conţinea dispoziţii privind formele de societate existente în activitatea comercială.
Pe lângă o formă de societate cunoscută sub numele de societe generale, consacrată sub denumirea de societate în nume colectiv şi societatea în comandită, constituită pe baza contractului de command”, Codul comercial francez reglementează societatea anonimă” cu cele două forme ale sale: societatea pe acţiuni” şi societatea în comandită pe acţiuni”.
Societatea pe acţiuni putea funcţiona numai pe baza autorizaţiei guvernului, motiv pentru care această societate va cunoaşte o adevărată expansiune abia dupa adoptarea legii din 1867, care suprimă această autorizaţie.
Din momentul apariţiei şi până la momentul de faţă, societăţile pe acţiuni au devenit nişte entităţi economice, care au determinat mari influenţe asupra societăţii, asupra politicilor promovate la nivel de stat, dar şi la nivel mondial.
 Puterea societăţilor pe acţiuni este comparată de unii autori cu puterea feudalilor din perioada medievală.
Societăţile pe acţiuni au contribuit la dezvoltarea maşinismului şi comunicaţiilor, care au permis extinderea pieţelor, cu toate consecinţele benefice asupra civilizaţiei moderne. Ele au fost şi sunt şi în prezent cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane şi financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, ca şi pentru satisfacerea unor interese personale ale întreprinzătorilor.
            Odată cu statornicirea relaţiilor de piaţă, rolul societăţilor pe acţiuni devine unul semnificativ, spre exemplu, în ţările avansate volumul producţiei fabricate de societăţile pe acţiuni constituie circa 90% din totalul producţiei pe economie. Societăţile pe acţiuni constituie pârgia dezvoltării accelerate a economiei moderne şi poate fi considerată drept un început al epocii capitaliste.