Aspecte Actuale ale Raspunderii Comitentilor Pentru Faptele Prepusilor


Orice societate omenească îşi bazează existenţa pe organizare, pe o anumită ordine social-politică, adică pe unele norme de conduită generale, a căror respectare constituie pentru ea o chestiune vitală. Nerespectarea acestor norme atrage răspunderea celor care le-au încălcat.
Instituţia răspunderii, considerată în mod tradiţional instituţia centrală a tuturor ramurilor dreptului, continuă să deţină această poziţie şi în zilele noastre.
Corolar al normei de conduită socială – morală, civică şi cu deosebire al celei juridice – instituţia răspunderii, care dă expresie dreptului în forma cea mai concentrată, reflectă stadiul de evoluţie al întregii vieţi sociale şi indică, în cel mai înalt grad, măsura şi influenţa răspunderii legale asupra nivelului conştiinţei sociale, al atitudinii şi al responsabilităţii oamenilor în multiplele lor raporturi sociale.
În societatea omenească nu-i este nimănui îngăduit să încalce sfera drepturilor altei persoane provocând acestuia vreun prejudiciu prin activitatea sau abţinerea sa. Această normă elementară de conduită nu este circumscrisă exclusiv la raporturile juridice, ci este un foarte vechi precept cunoscut, ca o regulă generală de comportare, încă din cele mai îndepărtate vremuri, şi la cele mai diferite comunităţi şi orânduiri sociale.
Această regulă fundamentală de comportare este cunoscută în drept sub denumirea de principiul răspunderii, iar totalitatea normelor prin care se reglementează aplicarea în practică a acestui principiu formează instituţia răspunderii[1].
În condiţiile actuale, când sunt consemnate creşteri exponenţiale ale faptelor de încălcare a legii, de la cele mai puţin periculoase, până la crima organizată şi criminalitatea de înaltă violenţă, se vădeşte imperios necesară extinderea incriminării lor şi înăsprirea sancţiunilor aplicate acestor categorii de fapte.
În aceste condiţii, instituţia răspunderii juridice, dobândeşte o importanţă cu totul specială, pentru că sensul ei este acela de a garanta stabilitatea şi ordinea[2].
Trebuie făcută distincţie între responsabilitate în general ca şi categorie filosofică şi răspunderea juridică, ca instituţie a dreptului. În prima perspectivă, răspunderea nu se identifică cu sancţiunea şi constrângerea statală, ea derivând din demnitatea omului şi îşi are originea în liberul său arbitru.
În orice direcţie si-ar îndrepta atenţia omul conştient întâlneşte propria sa responsabilitate. De aceea, prin liberul său arbitru omul se distinge de tot ce vieţuieşte, iar prin responsabilitate, în general, şi mai ales prin responsabilitatea juridică, în special îşi pune singur limitele peste care nu poate deveni pozitiv[3].
Responsabilitatea este o dimensiune a dreptului pentru că exprimă actul de angajare a individului care îşi asumă consecinţele acţiunii sau inacţiunii sale, act care este judecat (apreciat) în funcţie de gradul şi conţinutul procesului de transpunere conştientă în practică a normelor sociale.
Responsabilitatea juridică nu se confundă cu răspunderea juridică, pentru că, aceasta din urmă reprezintă un raport juridic impus din afara individului, pe când responsabilitatea reprezintă actul personal pe care individul îl face în raport cu propria conştiinţă, raportându-se la normele şi valorile societăţii. Responsabilitatea exprimă faptul că omul, ca individ şi comunitatea umană, sunt conştiente de existenţa normelor de drept în societate. Faţă de acest lucru, atât individul cât şi comunitatea îşi asumă răspunderea pentru ca sistemul de drept să funcţioneze potrivit regulilor de conduită[4].
În enunţul său general, noţiunea de răspundere juridică este înţeleasă ca o obligaţie de a suporta consecinţele nerespectării normelor de conduită, dar în literatura noastră de specialitate se subliniază că nu trebuie să se facă confuzie între răspunderea juridică şi sancţiunea juridică – noţiuni diferite – şi că definirea răspunderii juridice se poate face numai pornindu-se, deopotrivă, de la faptul ilicit şi sancţiunea juridică, astfel că „răspunderea juridică este complexul de drepturi şi obligaţii conexe care, potrivit legii, se naşte ca urmare a săvârşirii unei fapte ilicite şi care constituie cadru de realizare a constrângerii de stat prin aplicarea sancţiunilor juridice în scopul asigurării stabilităţii raporturilor sociale şi al îndrumării membrilor societăţii în spiritul respectării ordinii de drept”[5].
Răspunderea juridică este un raport juridic creat de norma legală între persoana care a încălcat dispoziţia legii şi stat, reprezentat de organele de aplicare a legii. Conţinutul acestui raport juridic de tip special este alcătuit din dreptul statului de a aplica sancţiunile prevăzute de normele juridice persoanelor care au încălcat prevederile legale şi obligaţia acestor persoane


[1] I. M. Anghel, Fr. Deak, M. F. Popa Răspunderea civilă, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1970, pag 9-10.
[2] C. VoicuTeoria generală a dreptului, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2002, pag 285.
[3] I. DogaruDrept civil. Idei producătoare de efecte juridice, Editura All Beck, Bucureşti, 2002, pag 571-572.
[4] C. Voicu – op. cit., pag 106-107.
[5] I. M. Anghel, Fr. Deak, M. F. Popa – op. cit., pag 10-11.