Continutul Raportului Juridic Civil


Cu titlu de noutate, art. 40 din noul Cod civil reglementează capacitatea de exerciţiu anticipată. Astfel, pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu. în acest scop, vor fi ascultaţi şi părinţii sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, şi avizul consiliului de familie[1] . în opinia noastră, poate constitui „motiv temeinic” împrejurarea că persoana minoră a dobândit sau urmează să dobândească calitatea de părinte. în acest caz, capacitatea deplină de exerciţiu a minorului este reclamată de autoritatea părintească ce este obligat s-o exercite asupra copilului, conform art. 483 şi urm. din noul Cod civil.
Persoanele care au capacitate civilă deplină de exerciţiu pot participa la raporturi juridice civile încheind în nume propriu şi nemijlocit orice act juridic, cu excepţia celor interzise în mod expres prin lege.
c)         Capacitatea civilă restrânsă de exerciţiu
Potrivit art. 41 din noul Cod civil, minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă [alin. (1)]. Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă[2] .
Incuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului [alin. (2)] .
Cu toate acestea, în temeiul art. 41 alin. (3), minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor.
De asemenea, în temeiul art. 42 din noul Cod civil, minorul poate să încheie acte juridice privind munca, îndeletnicirile artistice sau sportive ori referitoare la profesia sa, cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui, precum şi cu respectarea dispoziţiilor legii speciale, dacă este cazul. în acest caz, minorul exercită singur drepturile şi execută tot astfel obligaţiile izvorâte din aceste acte şi poate dispune singur de veniturile dobândite.
d)         Lipsa capacităţii civile de exerciţiu
Potrivit art. 43 alin. (1) din noul Cod civil, în afara altor cazuri prevăzute de lege, nu au capacitate de exerciţiu[3] :
-           minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani [lit. a)];
-           interzisul judecătoresc [lit. b)].
In temeiul art. 43 alin. (2), pentru cei care nu au capacitate de exerciţiu, actele juridice se încheie, în numele acestora, de reprezentanţii lor legali, în condiţiile prevăzute de lege (teza I). Dispoziţiile art. 42 alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător (teza a Il-a).
De asemenea, în temeiul art. 43 alin. (3) din noul Cod civil, persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu poate încheia singură actele anume prevăzute de lege, actele de conservare, precum şi actele de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la momentul încheierii lor. Actele pe care minorul le poate încheia singur pot fi făcute şi de reprezentantul său legal, afară de cazul în care legea ar dispune altfel sau natura actului nu i-ar permite acest lucru [alin. (4)].
Teza a doua din conţinutul art. 43 alin. (2) şi alin. (3) din noul Cod civil comportă unele observaţii particulare.
Din punct de vedere juridic, minorii sub vârsta de 14 ani şi cei puşi sub interdicţie judecătorească se află în imposibilitate de a încheia acte juridice, indiferent că privesc munca, îndeletnicirile artistice sau sportive ori profesia lor.
Intr-adevăr, actul juridic, fiind o manifestare sau un acord de voinţe, poate fi încheiat numai de persoane care au discernământ. Evident, cele două categorii de persoane nu au capacitate de exerciţiu, fiindcă legiuitorul prezumă că sunt lipsite de discernământ. Pentru minorii în vârstă de până la 14 ani prezumţia este relativă (iuris tantum), iar pentru persoanele puse sub interdicţie prezumţia este absolută (iuris et iure).


[1]  Organizarea şi funcţionarea „consiliului de familie” sunt reglementate de art. 126-132 noul Cod civil.
[2]  Potrivit art. 107 din noul Cod civil, procedurile prevăzute de prezentul cod privind ocrotirea persoanei fizice sunt de competenţa instanţei de tutelă şi de familie stabilite potrivit legii, denumită în continuare instanţă de tutelă [alin. (1)]. în toate cazurile, instanţa de tutelă soluţionează de îndată aceste cereri [alin. (2)]. De asemenea, art. 265 dispune că toate măsurile date prin prezenta carte (Cartea a II-a - despre familie) în competenţa instanţei judecătoreşti, toate litigiile privind aplicarea dispoziţiilor prezentei cărţi, precum şi măsurile de ocrotire a copilului prevăzute în legi speciale sunt de competenţa instanţei de tutelă. Dispoziţiile art. 107 fiind aplicabile în mod corespunzător.
[3]   Anterior, lipsa capacităţii depline de exerciţiu a fost reglementată de art. 11 din Decretul nr. 31/1954.