Comparatie intre Raspunderea Civila Delictuala Directa si Raspunderea Penala


În societate oamenii interacţionează în funcţie de nevoile, interesele sau obiceiurile lor, fiecare săvârşind fapte ale căror efecte se fac simţite faţă de ceilalţi pacticipanţi la viaţa socială.
Faptele pe care oameniii le săvârşesc pot să apară în concordanţă cu interesele societăţii sau să fie de natură a satisface interesele proprii ale făptuitorului nesocotind interesele generale.
Pr.dr. Mihail Eliescu vorbea în lucrarea sa “Răspunderea civilă delictuală”despre acest aspect în următorii termeni:
“O faptă este săvârşită. Societatea în care trăieşte făptaşul o socoteşte reprobabilă. În ce mod se va manifesta această judecată socială de valoare? Iar întrucât, prin efectul săvârşirii în societate a unei asemenea fapte, o altă persoană a fost vătămată în fiinţa ei fizică ori morală sau în bunurile sale, cine va trebui să suporte consecinţele acestei vătămări? Este problema răspunderii.”
Răspunderea este rezultatul săvârşirii unei fapte neagreate de societate, a unei fapta ce vine în contradicţie cu interesele generale. Atributul de faptă reprobabilă, condamnabilă, este determinat de reacţia societăţii faţă de acţiunile unui membru al său.
Urmărind aceste argumente  ajungem la considerarea opiniei potrivit căreia răspunderea este „un fapt social”[1] Aceasta înseamnă că răspunderea nu este un atribut al persoanei umane nici dacă ne referim la făptuitor ca persoană supusă răspunderii, nici dacă avem în vedere persoana prejudiciată ca „beneficiar” al efectelor răspunderii. Răspunderea este un fapt social întrucât reprezintă reacţia organizată sau spontană a comunităţii faţă de efectele resimţite de aceasta ca urmare a săvârşirii unei fapte neagreate, ce contravine normelor de convieţuire şi valorilor sociale ce aparţin grupului grupului. Opinia poate fi susţinută prin invocarea faptului că limitele răspunderii sunt, în general, determinate prin aplicarea principiului proporţionalităţii (valoarea social umană a echităţii).



[1] Mihail Eliescu, Răspunderea civilă delictuală, Editura Academiei R.S.R., Bucureşti 1972, p.5