Efectele Contractului de Locatiune


Potrivit art. 1411 C.civ., locaţiunea este un contract prin care o persoană,numită locator,se obligă să asigure unei alte persoane,numită locatar(chiriaş), folosinţa temporară, totală sau parţială a unui bun în schimbul unei sume de bani sau altei prestaţii, numită chirie.
Deşi art.1411 C.civ. prevede că transmiterea folosinţei se face “pentru un timp determinat”, în practică s-a admis că durata locaţiunii poate fi determinată sau nedeterminată. Potrivit art.1415 C.civ. ,locaţiunea nu poate fi însă încheiată pe durată perpetuă (veşnică), locaţiunile ereditare imobiliare, cunoscute în vechiul drept sub denumirea de emfiteuze ori embatic (besman[1]) fiind prohibite de lege. În sprijinul ideeii anterioare, Legea pentru reforma agrară(Vechiul Regat) din 17 iulie 1921 la art.7,afirmă: „ Se declară expropriate în întregime:
…;d) Pământul folosit cu titlu de embatic, besman, locaţiune ereditară, otaşniţă, fie că este acoperit cu plantaţiuni, sădiri, clădiri sau nu, fie că este situat în comunele rurale sau în comunele urbane.
Sunt şi rămân desfiinţate, în virtutea acestei legi, toate drepturile sau privilegiile, de orice natură şi de oriunde ar deriva (hrisoave domneşti, hotărâri,etc.) pe care le au proprietarii sau alte persoane asupra acestor pământuri.
Exproprierea se face în folosul embaticilor.”
Caracteristica locaţiunii de lucruri nu este, după cum susţin unii autori[2], concesiunea unora din folosinţele diverse de care lucrul e susceptibil, deoarece locaţiunea poate să aibă ca obiect concesiunea unora din folosinţele diverse de care lucrul e susceptibil cu excluderea celorlalte, elementul timp fiind de esenţa locaţiunii.
Locaţiunea este prin esenţa ei un contract cu termen extinctiv, în care prestaţia locatorului constă în prestaţii succesive corespunzând cu folosinţa lucrului în timp, iar prestaţia echivalentă a locatarului este calculată în funcţie de timpul folosinţei.
În doctrină[3] mai este explicată şi o altă caracteristică a locaţiunii, în sensul că folosinţa concedată nu trebuie să absoarbă lucrul însuşi şi puterea lui productivă.
Ca şi în cazul altor contracte civile, părţile pot încheia un antecontract de locaţiune, care să fie guvernat de reguli generale aplicabile contractelor si ale contractului special pe care îl precede[4], prin care să se oblige reciproc sau unilateral la perfectarea unui contract de locaţiune. Ca şi locaţiunea şi antecontractul de locaţiune este un act de administrare[5].



[1] Emfiteoza,besmanul sau embaticul este un contract prin care proprietarul unui teren concesionează pentru totdeauna sau pe un termen foarte lung,terenul ce-i aparţine, cu scopul ca embaticul(concesionarul) să se folosească de acel teren,îmbunătăţind-ul prin construcţii sau plantaţii şi plătind o mică redevenţă anuală, numită  canon, cu condiţia de a-l putea înstrăina, ipoteca şi transmite moştenitorilor săi fără însă  de a putea fi lipsit de acest teren de către concedent, cu excepţia situaţiei în care concesionarul nu plăteşte redevenţa stabilită prin contract.(Florin Ciutacu, Codul civil român adnotat, Editura Sigma, Bucureşti, 2001,pg.813).
[2] M.B.Cantacuzino, Curs de drept civil, ediţia a 2-a, Editura Ramuri, Bucureşti, 1956, pg. 669.
[3] idem, pg. 669.
[4] L. Stănciulescu, Drept civil: Contracte civile, succesiuni, Editura All Beck, Bucureşti,  2002, pg. 148.
[5] V. Stoica, N. Puşcaş, P. Truşcă, Drept civil. Instituţii de drept civil, Editura Universul juridic, Bucureşti 2003, pg.498.