Actele de stare civila


Deşi are o reglementare legală existenţa noţiunii de nume nu poate fi explicată doar sub acest aspect.
Numele este o noţiune complexă a cărui naştere, din punct de vedere istoric, este în primul rând rezultatul unui uzaj îndelungat, ca orice element care ţine de limbaj.
Este astfel vorba despre aspecte de ordin voluntar, iar nu de reglementare: familia unui individ îl desemnează printr-unul sau mai multe cuvinte sau individul însuşi îşi alege un asemenea mod de individualizare iar comunitatea din care face parte îl acceptă ca atare.
Şi fenomenul invers stă la originea multora dintre numele purtate astăzi de diferite persoane: comunitatea îi atribuie un apelativ persoanei şi printr-un uzaj îndelungat acesta se impune ca nume.
Elemente dintre cele mai diverse au determinat conţinutul numelor şi modul lor de atribuire: trăsături fizice ale persoanei, ocupaţia, legăturile de familie, apartenenţa la un grup etnic sau la o naţiune, religia etc.
Voluntarismul atribuirii numelui implică însă o lipsă de stabilitate în acest domeniu deosebit de important al identificării. Este şi motivul pentru care evoluţia societăţii a impus reglementarea sa legală[1].
Numele devine astfel o noţiune juridică, păstrând însă multe dintre trăsăturile sale originare.
Astfel, structura şi regulile de atribuire a numelui iar nu numele însuşi fac obiect al reglementării.
Legăturile de familie sunt cele care determină acea parte a numelui denumită „numele de familie” iar voluntarismul continuă să se manifeste, deşi câmpul său de aplicare este limitat: părinţii sunt cei care aleg prenumele copilului lor, persoana însăşi îşi poate alege un pseudonim sau poate obţine.
În condiţiile prevăzute de lege, modificarea sau schimbarea numelui ori a prenumelui.
Nu există o definiţie legală a numelui dar prin reglementarea structurii, dobândirii, modificării şi a schimbării acestuia legea oferă elementele necesare definirii sale.
Pe baza acestor elemente în literatura juridică au fost propuse mai multe definiţii ale numelui, dintre care o reţinem pe cea conform căreia numele este „acel atribut al persoanei fizice care constă în dreptul omului de a fi individualizat, în familie şi în societate, prin cuvintele stabilite, în condiţiile legii, cu această semnificaţie. "
Numele are o structură şi aceasta este stabilită de art. 83 NCC. Conform dispoziţiei legale citate gumele cuprinde numele de familie şi prenumele.
” Aceeaşi idee este exprimată şi de dispoziţiile art. 1 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.
Numele de familie, desemnat în vorbirea curentă prin expresia „nume patronimic”, este acea componentă a numelui care indică legătura persoanei fizice cu o anumită familie şi o desemnează în raporturile sale cu membrii altor familii.
El se dobândeşte conform legii, fără să existe posibilitatea vreunei manifestări voluntare în alegerea sa.
Prin excepţie, o manifestare limitată a voluntarismului este permisă în această materie atunci când părinţii copilului nu au un nume comun, copilul urmând să poarte numele convenit de părinţi, care poate fi numele de familie al unuia dintre aceştia sau numele lor reunite.
Dacă părinţii nu se înţeleg, va decide instanţa de tutelă [art. 18 alin. (3) din Legea nr. 119/1996].
Tot printr-o manifestare de voinţă se stabileşte şi numele copilului găsit, ale cărui date de identificare nu se cunosc şi cele ale copilului părăsit în maternitate de mama a cărei identitate nu a fost stabilită.
În asemenea situaţii numele copilului va fi stabilit de primarul localităţii în a cărei rază teritorială a fost găsit copilul ori, după caz, s-a constatat părăsirea lui [art. 84 alin. (3) NCC şi art. 24 din Legea nr. 119/1996],


[1]  O. Ungureanu, C. Jugastru, op. cit., p. 139-140.