Capacitatea de Folosinta a Persoanei Fizice



          
Adăugați o legendă
 
Consacrarea legislativă a acestui caracter este dată de art. 30
NCC; art. 3 şi art. 26 din Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice ale omului; art. 2 pct. 1 din Convenţia cu privire la drepturile copilului
            Acest caracter se bucură de o reglementare expresă, care se regăseşte în art. 28 alin. (2), teza I NCC, dar şi în Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice ale omului.
            Începutul capacităţii de folosinţă. începutul capacităţii de folosinţă este marcat de momentul naşterii persoanei. Aceasta este regula enunţată de art. 35, teza I NCC.
Până la naştere copilul nu are o individualitate distinctă ci este doar o parte sistemului biologic al mamei (pars viscerum matris). Embrionul sau fetusul (distincţia se face în funcţie de stadiul de dezvoltare a copilului nenăscut) nu au o existenţă autonomă, nu sunt fiinţe umane desăvârşite şi, ca urmare, nu au personalitate juridică.
            Data naşterii este prevăzută în certificatul de naştere, care cuprinde o rubrică specială în acest scop şi care constituie, în general, mijlocul de probă al acestui fapt generator de stare civilă.
            De la această regulă există şi o excepţie, stabilită de art. 36, teza I NCC, care dispune că „drepturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune, însă numai dacă el se naşte viu”[1].  Pentru stabilirea momentului concepţiei, respectiv a momentului de la care se consideră că persoana există, trebuie să recurgem la prevederile art. 412 alin. (1) NCC, conform cărora „Intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se calculează zi cu zi.”
            Această ultimă dispoziţie instituie două prezumţii legale:
-           prezumţia celei mai lungi gestaţii (300 de zile) şi a celei mai scurte gestaţii (180 de zile). Aceasta este o prezumţie împotriva căreia nu este permisă dovada contrară (juris et de jure). Astfel nu este permis să se dovedească împrejurarea concepţiei copilului într-o perioadă situată dincolo de limita a 300 de zile înainte de naşterea sa (să se pretindă, spre exemplu, că aceasta ar fi avut loc cu 307 zile înainte de naştere) şi nici la o dată situată la mai puţin de 180 de zile faţă de momentul naşterii;
-           prezumţia că era posibilă conceperea copilului în oricare din zilele intervalului cuprins între a 300-a şi a 180-a zi înainte de naşterea acestuia.
            Sub imperiul Codului familiei, care, prin art. 61, instituia aceeaşi regulă de calcul a timpului legal al concepţiunii, natura acestei din urmă prezumţii a fost controversată în literatura de specialitate[2].  Opinia majoritară a fost în sensul că aceasta este o prezumţie relativă (juris tantum), fiind permis să se probeze că faptul concepţiei a avut loc într-o anumită perioadă a intervalului de 121 de zile prevăzut de lege. Practica judiciară a îmbrăţişat şi ea această opinie.
            Legiuitorul a curmat orice controversă asupra acestui subiect prevăzând expres, în alin. (2) al art. 412 NCC, că prin mijloace de probă ştiinţifice se poate face dovada concepţiunii copilului într-o anumită perioadă din intervalul care constituie timpul legal al concepţiei. Mai mult, prin asemenea mijloace de probă se poate face şi dovada împrejurării că respectivul copil a fost conceput chiar şi în afara acestui interval.
            Capacitatea de folosinţă a copilului conceput, care se bazează pe o ficţiune (copilul nu există, ci este considerat că există), mai poartă denumirea de capacitate de folosinţă anticipată.
Pentru ca această excepţie de la regula conform căreia capacitatea de folosinţă a persoanei fizice începe de la naştere să fie operantă trebuiesc îndeplinite, cumulativ, două condiţii:
           Să fie vorba despre drepturile copilului iar nu despre obligaţiile sale civile;
           Copilul născut viu. ;
            Câteva explicaţii se impun. ;
            Această excepţie a fost instituită din considerente de echitate. Justificarea sa este excelent făcută de următorul exemplu astfel expus de eminentul profesor care a fost C. Stătescu: „dacă în timpul sarcinii mamei, soţul acesteia decedează, în lipsa prevederii care ia în considerare, ca subiect de drept, şi pe copilul nenăscut dar conceput, acesta ar fi trebuit să fie exclus de la moştenirea tatălui său, ceea ce ar crea o gravă injustiţie”[3].
            Principalul domeniu de aplicare al regulii infans conceptus a şi rămas cel al dobândirii drepturilor prin moştenire, motiv pentru care prevederile art. 957 NCC, consacrate capacităţii de a moşteni, fac referire expresă la aplicarea dispoziţiilor art. 36 NCC[4].  Termenul de un an pentru exercitarea dreptului de opţiune succesorală al celui care s-a născut după data deschiderii moştenirii va începe însă că curgă de la data naşterii acestuia [art. 1103 alin. (2), lit. a) NCC].


[1]               Conform cuvântiui latin infans conceptus pro nato habetur quoties de commodis ejus agitur.
[2]  Pentru prezentarea acestei controverse a se vedea I.P. Filipescu, A.I. Filipescu, Tratat de dreptul familiei, ed. a Vl-a, Ed. AII Beck, Bucureşti, 2001, p. 306-308; Gh. Beleiu, Drept civil. Persoanele, op. cit., p. 48; Al. Bacaci, V.-C. Dumitrache, C. Hageanu, Dreptul familiei, ed. 4, Ed. AII Beck, Bucureşti, 2005, p. 186-188.
[3] C. Stătescu, op. cit., p. 51
[4]  /. Genoiu, Condiţiile dreptului de a moşteni în noul Cod civil, Dreptul nr. 6/2011, p. 15-16.