Aplicarea legii civile in timp, spatiu si asupra persoanelor


Interpretarea normelor juridice reprezintă acea operaţiune de stabilire, în acord cu voinţa reală a autorităţii emitente, a condiţiilor şi consecinţelor aplicării unei norme juridice la diverse situaţii de fapt concrete.
Interpretarea normei juridice este, potrivit doctrinei , întreit determinată.
În primul rând, datorită dinamicii vieţii sociale, apar situaţii juridice noi, care nu se încadrează perfect în situaţiile tip avute în vedere de legiuitor atunci când a formulat o anumită normă juridică, punându-se astfel problema de a stabili, pe cale de interpretare, dacă norma respectivă este sau nu incidenţă şi în cazul acestor situaţii. Spre exemplu, într-o anumită perioadă de aplicare a vechiului Cod civil s-a pus problema dacă art. 1000 alin. (1) teza I, care prevedea că suntem asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligaţi a răspunde, instituie un principiu al răspunderii civile delictuale pentru fapta altei persoane sau, dimpotrivă, evocă doar faptul că există posibilitatea ca, prin diferite texte legale speciale, cum ar fi, spre exemplu, şi cele ale art. 1000 alin. (2), (3) şi (4), să se instituie o asemenea răspundere. Noul Cod civil a confirmat faptul că, în materie de răspundere civilă delictuală, principiul este cel al răspunderii pentru fapta proprie, iar răspunderea pentru fapta altei persoane este o răspundere de excepţie, limitată la cazurile anume stipulate de lege. în acest sens, sunt lipsite de echivoc dispoziţiile art. 1372 alin. (1) din noul Cod civil care, evocând această răspundere, stipulează că poate izvorî numai în lege, contract sau hotărâre judecătorească.
În al doilea rând, interpretarea se impune şi datorită termenilor şi expresiilor de maximă generalitate folosiţi de legiuitor în redactarea normelor juridice, situaţie determinată, evident, tocmai de caracterul general şi abstract al acestora. Spre exemplu, art. 1378 din noul Cod civil, care instituie răspunderea civilă delictuală a proprietarului pentru ruina edificiului, nu prevede nici măcar cu titlu de exemplificare ce se înţelege prin ruinare, edificiu sau construcţie, rămânând în sarcina interpretului, judecător sau doctrinar, să stabilească semnificaţia lor juridică.
În al treilea rând, o parte însemnată dintre termenii folosiţi de legiuitor în redactarea textelor legale au o semnificaţie specifică, uneori diferită de cea din vorbirea curentă. De fapt, sub acest aspect, edificatoare sunt dispoziţiile Legii nr. 24/2000. Astfel, după cum s-a mai precizat, potrivit art. 34 alin. (1) din această lege, actele normative trebuie redactate într-un limbaj şi stil specific normativ, concis, sobru şi precis, care să excludă orice echivoc, cu respectarea strictă a regulilor gramaticale şi de ortografie. Cu toate acestea, acelaşi act normativ, în art. 34 alin. (4), dispune că redactarea textelor se face prin folosirea cuvintelor în înţelesul lor curent din limba română modernă, cu evitarea regionalismelor şi că redactarea este subordonată dezideratului înţelegerii cu uşurinţă a textului de către destinatarii acestuia.
În general, problema interpretării nu se mai pune în acele situaţii în care chiar legiuitorul, în actul normativ edictat, explică semnificaţia juridică a diverşilor termeni sau sintagme. Astfel, în temeiul art. 35 alin. (2) din Legea nr. 24/2000, dacă o noţiune sau un termen nu este consacrat sau poate avea înţelesuri diferite, semnificaţia acestuia în context se stabileşte prin actul normativ ce le instituie, în cadrul dispoziţiilor generale sau într-o anexă destinată lexicului respectiv, şi devine obligatoriu pentru actele normative din aceeaşi materie. Utilizarea unor explicaţii prin norme interpretative este, potrivit art. 36 alin. (3) din acelaşi act normativ, permisă numai în măsura în care ele sunt strict necesare pentru înţelegerea textului.
Interpretarea legii reprezintă o etapă necesară şi esenţială în procesul de aplicare a legii. Fără interpretare, actelor normative nu pot fi puse în operă.
Sintetizând, apreciem că interpretarea are drept conţinut lămurirea sau explicarea sensului voinţei legiuitorului, exprimată într-o normă juridică de drept civil, iar scopul interpretării este corectă încadrare a diferitelor situaţii de fapt în ipoteza normei de drept civil.